Канон покаянный ко Господу нашему Иисусу Христу
Глас 6-й

Песнь 1

Ирмос: Как по суше прошел Израиль / по бездне стопами, / и, гонителя фараона видя утопавшим, / – «Богу победную песнь воспоем!» – взывал.

Припев: Помилуй меня, Боже, помилуй меня!


Ныне приступил я, грешный и обременённый, / к Тебе, Владыке и Богу моему; /
но не смею взирать на небо, только молю, говоря: / «Дай мне, Господи, разум, / чтобы оплакивал я дела мои горько!»


Припев. О горе мне, грешному! / Более всех людей злосчастен я: / покаяния нет во мне. / Дай мне, Господи, слезы, / чтобы оплакивал я дела мои горько!

Слава: Безумный, несчастный человек, / ты время в лености губишь! / Помысли о жизни своей / и обратись ко Господу Богу, / и плачь о делах своих горько!

И ныне: Матерь Божия пречистая! / Взгляни на меня, грешного, / и от сети диавола избавь меня, / и на путь покаяния направь меня, / чтобы оплакивал я дела мои горько!



Ирмос: Яко по су́ху пешеше́ствовав Изра́иль, по бе́здне стопа́ми, гони́теля фарао́на ви́дя потопля́ема, Бо́гу побе́дную песнь пои́м, вопия́ше.

Припев: Поми́луй мя, Бо́же, поми́луй мя.

Ны́не приступи́х аз гре́шный и обремене́нный к Тебе́, Влады́це и Бо́гу моему́ не сме́ю же взира́ти на не́бо, то́кмо молю́ся, глаго́ля: даждь ми, Го́споди, ум, да пла́чуся дел мои́х го́рько.

Поми́луй мя, Бо́же, поми́луй мя.

О, го́ре мне гре́шному! Па́че всех челове́к окая́нен есмь, покая́ния несть во мне; даждь ми, Го́споди, сле́зы, да пла́чуся дел мои́х го́рько.

Слава: Безу́мне, окая́нне челове́че, в ле́ности вре́мя губи́ши; помы́сли житие́ твое́, и обрати́ся ко Го́споду Бо́гу, и пла́чися о де́лех твои́х го́рько.

И ныне: Ма́ти Бо́жия Пречи́стая, воззри́ на мя гре́шнаго, и от се́ти диа́воли изба́ви мя, и на путь покая́ния наста́ви мя, да пла́чуся дел мои́х го́рько.

Когда написано "Слава:", "И ныне:", надо читать полностью: "Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху", "И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь."

Песнь 3

Ирмос: Нет святого, / как Ты, Господи Боже мой, / возвысивший достоинство верных Тебе, Благой, / и утвердивший нас на камне / исповедания Твоего.



Припев. Когда поставлены будут / престолы на Страшном Суде, / тогда дела всех людей откроются; / горе там будет грешным, в муку отсылаемым! / И зная это, душа моя, / раскайся в злых делах твоих!




Припев. Праведники возрадуются, / а грешники возрыдают: / тогда никто не сможет помочь нам, / но дела наши осудят нас. / Потому прежде конца / раскайся в злых делах твоих!

Слава: Увы мне, многогрешному! / Я, делами и мыслями осквернившись, / ни капли слез не имею от жестокосердия! / Ныне воспрянь от земли, душа моя, / и раскайся в злых делах твоих!

И ныне: Вот, взывает, Госпожа, Сын Твой / и нас научает доброму; / я же, грешный, всегда бегу от добра! / Но Ты, Милостивая, помилуй меня, / чтобы я раскаялся в злых моих делах!



Ирмос: Несть свят, я́коже Ты, Го́споди Бо́же мой, вознесы́й рог ве́рных Твои́х, Бла́же, и утверди́вый нас на ка́мени испове́дания Твоего́.

Поми́луй мя, Бо́же, поми́луй мя.

Внегда́ поста́влени бу́дут престо́ли на Суди́щи Стра́шнем, тогда́ всех челове́к дела́ облича́тся; го́ре та́мо бу́дет гре́шным, в му́ку отсыла́емым; и то ве́дущи, душе́ моя́, пока́йся от злых дел твои́х.

Поми́луй мя, Бо́же, поми́луй мя.

Пра́ведницы возра́дуются, а гре́шнии воспла́чутся, тогда́ никто́же возмо́жет помощи́ нам, но дела́ на́ша осу́дят нас, те́мже пре́жде конца́ пока́йся от злых дел твои́х.

Слава: Увы́ мне великогре́шному, и́же де́лы и мы́сльми оскверни́вся, ни ка́пли слез име́ю от жестосе́рдия; ны́не возни́кни от земли́, душе́ моя́, и пока́йся от злых дел твои́х.

И ныне: Се, взыва́ет, Госпоже́, Сын Твой, и поуча́ет нас на до́брое, аз же гре́шный добра́ всегда́ бе́гаю; но Ты, Ми́лостивая, поми́луй мя, да пока́юся от злых мои́х дел.

Седален, глас 6-й

Помышляю о дне страшном / и оплакиваю злые мои деяния. / Как я дам ответ Бессмертному Царю? / Или как дерзну я, блудный, взглянуть на Судию? /
Милосердный Отче, Сын Единородный / и Дух Святой, помилуй меня!

Слава, и ныне:

Богородичен: Ныне, связанный многими узами грехов / и теснимый лютыми страданиями и бедами, / к Тебе прибегаю, моему спасению, и взываю: / «Помоги мне, Дева, Матерь Божия!»



Помышля́ю день стра́шный и пла́чуся дея́ний мои́х лука́вых: ка́ко отвеща́ю Безсме́ртному Царю́, или́ ко́им дерзнове́нием воззрю́ на Судию́, блу́дный аз? Благоутро́бный Отче, Сы́не Единоро́дный и Ду́ше Святы́й, поми́луй мя.

Слава, и ныне:

Богородичен: Свя́зан мно́гими ны́не плени́цами грехо́в и содержи́мь лю́тыми страстьми́ и беда́ми, к Тебе́ прибега́ю, моему́ спасе́нию, и вопию́: помози́ ми, Де́во, Ма́ти Бо́жия.

Песнь 4

Ирмос: «Христос – моя сила, / Бог и Господь», / святая Церковь благоговейно поет, возглашая, / от чистого разума / в Господе торжествуя.



Припев. Широк путь здесь / и легко делать приятное, / но горько будет в последний день, / когда душа с телом разлучаться будет! / Храни себя от того, человек, / ради Царства Божия!



Припев. Зачем бедного обижаешь, / плату работника присваиваешь, / брата своего не любишь, / к блуду и гордыне стремишься? / Оставь же все это, душа моя, / и раскайся ради Царства Божия!

Слава: О безумный человек! / Доколе увязаешь, словно пчела, / собирая богатство своё? / Ведь вскоре погибнет оно, как прах и пепел; / но ты прежде взыщи Царства Божия.

И ныне: Госпожа Богородица! Помилуй меня, грешного, / и в добродетели укрепи, / и сохрани меня, чтобы внезапная смерть / не похитила меня, неготового, / и доведи меня, Дева, до Царства Божия!



Ирмос: Христо́с моя́ си́ла, Бог и Госпо́дь, честна́я Це́рковь боголе́пно пое́т, взыва́ющи от смы́сла чи́ста, о Го́споде пра́зднующи.

Поми́луй мя, Бо́же, поми́луй мя.

Широ́к путь зде и уго́дный сла́сти твори́ти, но го́рько бу́дет в после́дний день, егда́ душа́ от те́ла разлуча́тися бу́дет: блюди́ся от сих, челове́че, Ца́рствия ра́ди Бо́жия.

Поми́луй мя, Бо́же, поми́луй мя.

Почто́ убо́гаго оби́диши, мзду нае́мничу уде́ржуеши, бра́та твоего́ не лю́биши, блуд и го́рдость го́ниши? Оста́ви у́бо сия́, душе́ моя́, и пока́йся Ца́рствия ра́ди Бо́жия.

Слава: О, безу́мный челове́че, доко́ле углеба́еши, я́ко пчела́, собира́ющи бога́тство твое́? Вско́ре бо поги́бнет, я́ко прах и пе́пел: но бо́лее взыщи́ Ца́рствия Бо́жия.

И ныне: Госпоже́ Богоро́дице, поми́луй мя гре́шного, и в доброде́тели укрепи́, и соблюди́ мя, да на́глая смерть не похи́тит мя негото́ваго, и доведи́ мя, Де́во, Ца́рствия Бо́жия.


Песнь 5

Ирмос: Божественным светом Своим, Благой, /души с рассвета к Тебе стремящихся / любовью озари, – молюсь я, – / чтобы знать Тебя, Слово Божие, истинного Бога, / от мрака грехов к Себе призывающего.



Припев. Вспомни, несчастный человек, / насколько лжи, клевете, разбою, немощам, / словно лютым зверям, / порабощён ты по грехам своим! / Душа моя грешная, того ли желала ты?



Припев. Трепещут члены тела моего, / ибо я всеми ими провинился: / глазами взирая, ушами слушая, языком говоря злое, / всего себя геенне предал! / Душа моя грешная, этого ли желала ты?

Слава: Блудного сына и разбойника кающегося / принял Ты к Себе, Спаситель; / но лишь я один так греховной ленью отягчён / и злым делам порабощён! / Душа моя грешная, этого ли желала ты?

И ныне: Дивная и скорая помощница / всем людям, Матерь Божия! / Помоги мне, недостойному, / ибо душа моя грешная возжелала того!



Ирмос: Бо́жиим све́том Твои́м, Бла́же, у́тренюющих Ти ду́ши любо́вию озари́, молю́ся, Тя ве́дети, Сло́ве Бо́жий, и́стиннаго Бо́га, от мра́ка грехо́внаго взыва́юща.

Поми́луй мя, Бо́же, поми́луй мя.

Воспомяни́, окая́нный челове́че, ка́ко лжам, клевета́м, разбо́ю, не́мощем, лю́тым звере́м, грехо́в ра́ди порабоще́н еси́ душе́ моя́ гре́шная, того́ ли восхоте́ла еси́?

Поми́луй мя, Бо́же, поми́луй мя.

Трепе́щут ми у́ди, все́ми бо сотвори́х вину́: очи́ма взира́яй, уши́ма слы́шай, язы́ком зла́я глаго́ляй, всего́ себе́ гее́не предая́й; душе́ моя́ гре́шная, сего́ ли восхоте́ла еси́?

Слава: Блудника́ и разбо́йника ка́ющася прия́л еси́, Спа́се, аз же еди́н ле́ностию грехо́вною отягчи́хся и злым дело́м поработи́хся, душе́ моя́ гре́шная, сего́ ли восхоте́ла еси́?

И ныне: Ди́вная и ско́рая помо́щнице всем челове́ком, Ма́ти Бо́жия, помози́ мне недосто́йному, душа́ бо моя́ гре́шная того́ восхоте́.


Песнь 6

Ирмос: Житейское море видя, / поднимающееся волнами искушений, / я, к тихой пристани Твоей прибегнув, взываю Тебе: / «Возведи от гибели жизнь мою, Многомилостивый!»



Припев. Жизнь земную я блудно прожил / и душу во тьму предал; / ныне же молю Тебя, милостивый Владыка: / освободи меня от этого рабства врагу / и дай мне разум исполнять волю Твою!



Припев. Кто совершает такое, как я? / Ибо как свинья лежит в грязи, / так же и я греху служу. / Но Ты, Господи, исторгни меня из гнусности той / и дай мне сердце, чтобы исполнять заповеди Твои!

Слава: Воспрянь к Богу, несчастный человек, / вспомнив свои согрешения, / припадая ко Творцу, проливая слезы и стеная! / Он же, как милосердный, / даст тебе ум познать волю Его!

И ныне: Богородица Дева! От видимого и невидимого зла / сохрани меня, пречистая, / и прими прошения мои, / и передай их Сыну Твоему, / да даст мне ум исполнять волю Его!



Ирмос: Жите́йское мо́ре, воздвиза́емое зря напа́стей бу́рею, к ти́хому приста́нищу Твоему́ прите́к, вопию́ Ти: возведи́ от тли живо́т мой, Многоми́лостиве.

Поми́луй мя, Бо́же, поми́луй мя.

Житие́ на земли́ блу́дно пожи́х и ду́шу во тьму преда́х, ны́не у́бо молю́ Тя, Ми́лостивый Влады́ко: свободи́ мя от рабо́ты сея́ вра́жия, и даждь ми ра́зум твори́ти во́лю Твою́.

Поми́луй мя, Бо́же, поми́луй мя.

Кто твори́т такова́я, я́коже аз? Я́коже бо свиния́ лежи́т в калу́, та́ко и аз греху́ служу́. Но Ты, Го́споди, исто́ргни мя от гну́са сего́ и даждь ми се́рдце твори́ти за́поведи Твоя́.

Слава: Воспряни́, окая́нный челове́че, к Бо́гу, воспомяну́в своя́ согреше́ния, припа́дая ко Творцу́, слезя́ и стеня́ Той же, я́ко милосе́рд, даст ти ум зна́ти во́лю Свою́.

И ныне: Богоро́дице Де́во, от ви́димаго и неви́димаго зла сохрани́ мя, Пречи́стая, и приими́ моли́твы моя́, и донеси́ я́ Сы́ну Твоему́, да даст ми ум твори́ти во́лю Его́.


Кондак

Душа моя! Зачем грехами богатеешь? / Зачем волю диавола исполняешь? / На что надежду возлагаешь? / Перестань так поступать / и обратись к Богу, с плачем взывая:/ «Милосердный Господи, помилуй меня, грешного!»



Душе́ моя́, почто́ греха́ми богате́еши, почто́ во́лю диа́волю твори́ши, в чесо́м наде́жду полага́еши? Преста́ни от сих и обрати́ся к Бо́гу с пла́чем, зову́щи: милосе́рде Го́споди, поми́луй мя гре́шнаго.

Икос

Помысли, душа моя, о горьком часе смерти / и о Страшном Суде Творца твоего и Бога. / Ведь тогда Ангелы грозные возьмут тебя, душа, / и в вечный огонь введут. / Так покайся же прежде смерти, взывая: / «Господи, помилуй меня, грешного!»



Помы́сли, душе́ моя́, го́рький час сме́рти и стра́шный суд Творца́ твоего́ и Бо́га: А́нгели бо гро́знии по́ймут тя, душе́, и в ве́чный огнь введу́т: у́бо пре́жде сме́рти пока́йся, вопию́щи: Го́споди, поми́луй мя гре́шнаго.

Песнь 7

Ирмос: Росоносною соделал печь / Ангел для благочестивых отроков, / а Божие веление, халдеев опаляющее, / мучителя убедило взывать: / «Благословен Ты, Боже отцов наших!»



Припев. Не полагайся, душа моя, на тленное богатство / и на неправедное стяжание; / ведь не знаешь ты, кому всё это оставишь, / но воззови: «Помилуй меня, Христе Боже, недостойного!»



Припев. Не надейся, душа моя, на телесное здоровье / и на скоро преходящую красоту; / ведь ты видишь, как сильные и молодые умирают, / но воззови: «Помилуй меня, Христе Боже, недостойного!»

Слава: Вспомни, душа моя, о вечной жизни / и о Царстве Небесном, уготованном святым, / и о тьме внешней и гневе Божием — злым, / и воззови: «Помилуй меня, Христе Боже, недостойного!»

И ныне: Припади, душа моя, к Божией Матери / и помолись Ей, / ибо Она, скорая Помощница кающимся, / умолит Сына, Христа Бога, / и Он помилует меня, недостойного.



Ирмос: Росода́тельну у́бо пещь соде́ла А́нгел преподо́бным отроко́м, халде́и же опаля́ющее веле́ние Бо́жие, мучи́теля увеща́ вопи́ти: благослове́н еси́, Бо́же оте́ц на́ших.

Поми́луй мя, Бо́же, поми́луй мя.

Не наде́йся, душе́ моя́, на тле́нное бога́тство и на непра́ведное собра́ние, вся бо сия́ не ве́си кому́ оста́виши, но возопи́й: поми́луй мя, Христе́ Бо́же, недосто́йнаго.

Поми́луй мя, Бо́же, поми́луй мя.

Не упова́й, душе́ моя́, на теле́сное здра́вие и на скоромимоходя́щую красоту́, ви́диши бо, я́ко си́льние и млади́и умира́ют; но возопи́й: поми́луй мя, Христе́ Бо́же, недосто́йнаго.

Слава: Воспомяни́, душе́ моя́, ве́чное житие́, Ца́рство Небе́сное, угото́ванное святы́м, и тьму кроме́шную и гнев Бо́жий злым, и возопи́й: поми́луй мя, Христе́ Бо́же, недосто́йнаго.

И ныне: Припади́, душе́ моя́, к Бо́жией Ма́тери и помоли́ся Той, есть бо ско́рая помо́щница ка́ющимся, умо́лит Сы́на Христа́ Бо́га, и поми́лует мя недосто́йнаго.


Песнь 8

Ирмос: Из пламени Ты для благочестивых росу источил, / и жертву праведника водою попалил: / ибо Ты все совершаешь, Христе, одним Своим хотением. / Тебя мы превозносим во все века.



Припев. Как мне не плакать, когда помышляю о смерти! / Ибо видел я лежащего во гробе брата своего / бесславным и безобразным. / Чего же я жду и на что надеюсь? / Только дай мне, Господи, прежде конца покаяние! (Дважды)


Слава: Верую, что Ты придёшь судить живых и мёртвых, / и все по чину своему станут: / старые и молодые, владыки и князья, девы и священники. / Но где окажусь я? / Потому взываю: / «Дай мне, Господи, прежде конца покаяние!»

И ныне: Пречистая Богородица! / Прими недостойную молитву мою, / и сохрани меня от внезапной смерти / и даруй мне прежде конца покаяние!



Ирмос: Из пла́мене преподо́бным ро́су источи́л еси́, и пра́веднаго же́ртву водо́ю попали́л еси́: вся бо твори́ши, Христе́, то́кмо е́же хоте́ти. Тя превозно́сим во вся ве́ки.

Поми́луй мя, Бо́же, поми́луй мя.

Ка́ко не и́мам пла́катися, егда́ помышля́ю смерть, ви́дех бо во гро́бе лежа́ща бра́та моего́, безсла́вна и безобра́зна? Что у́бо ча́ю, и на что наде́юся? То́кмо даждь ми, Го́споди, пре́жде конца́ покая́ние.
(Дважды)

Слава: Ве́рую, я́ко прии́деши суди́ти живы́х и ме́ртвых, и вси во свое́м чи́ну ста́нут, ста́рии и млади́и, влады́ки и кня́зи, де́вы и свяще́нницы; где обря́щуся аз? Сего́ ра́ди вопию́: да́ждь ми, Го́споди, пре́жде конца́ покая́ние.

И ныне: Пречи́стая Богоро́дице, приими́ недосто́йную моли́тву мою́ и сохрани́ мя от на́глыя сме́рти, и да́руй ми пре́жде конца́ покая́ние.


Песнь 9

Ирмос: Людям невозможно увидеть Бога, / на Которого не смеют полки Ангелов взглянуть; / но чрез Тебя, Всечистая, стало видимым для смертных Слово воплощенное. / Его величая, / мы вместе с небесными воинствами / Тебя восхваляем.



Припев. Ныне к вам прибегаю, / Ангелы, Архангелы и все небесные Силы, / у престола Божия стоящие: / молитесь Творцу своему, / да избавит Он душу мою от муки вечной!



Припев. Ныне плачу пред вами, / святые праотцы, цари и пророки, / апостолы и святители, и все избранники Христовы: / помогите мне на Суде, / да спасет Господь душу мою от силы вражией!

Слава: Ныне к вам возношу руки, / святые мученики, пустынники, девственники, праведники / и все святые, молящиеся ко Господу за весь мир, / да помилует Он меня в час смерти моей!

И ныне: Матерь Божия, помоги мне, / на Тебя сильно надеющемуся, / умоли Сына Своего, / да поставит Он меня, недостойного, справа от Себя / когда сядет судить живых и мёртвых! Аминь.



Ирмос: Бо́га челове́ком невозмо́жно ви́дети, на Него́же не сме́ют чи́ни А́нгельстии взира́ти; Тобо́ю же, Всечи́стая, яви́ся челове́ком Сло́во Воплоще́нно, Его́же велича́юще, с небе́сными во́и Тя ублажа́ем.

Поми́луй мя, Бо́же, поми́луй мя.

Ны́не к вам прибега́ю, А́нгели, Арха́нгели и вся небе́сныя си́лы, у Престо́ла Бо́жия стоя́щии, моли́теся ко Творцу́ своему́, да изба́вит ду́шу мою́ от му́ки ве́чныя.

Поми́луй мя, Бо́же, поми́луй мя.

Ны́не пла́чуся к вам, святи́и патриа́рси, ца́рие и проро́цы, апо́столи и святи́телие и вси избра́ннии Христо́вы: помози́те ми на суде́, да спасе́т ду́шу мою́ от си́лы вра́жия.

Слава: Ны́не к вам воздежу́ ру́це, святи́и му́ченицы, пусты́нницы, де́вственницы, пра́ведницы и вси святи́и, моля́щиися ко Го́споду за весь мир, да поми́лует мя в час сме́рти моея́.

И ныне: Ма́ти Бо́жия, помози́ ми, на Тя си́льне наде́ющемуся, умоли́ Сы́на Своего́, да поста́вит мя недосто́йнаго одесну́ю Себе́, егда́ ся́дет судя́й живы́х и ме́ртвых. Ами́нь.


Молитва

Владыка Христе Боже, страданиями Своими страсти мои исцеливший и ранами Своими язвы мои уврачевавший! Даруй мне, много пред Тобою согрешившему, слёзы умиления. Даруй моему телу принять благоухание животворящего Тела Твоего, и подай душе моей сладость Твоей драгоценной Крови вместо горечи, которой напоил меня враг. Возвысь к Себе мой ум, к земле поникший, и возведи из пропасти погибельной. Ибо нет во мне покаяния, нет во мне умиления, нет во мне слезы утешительной, приводящей детей к своему наследству.
Омрачился я разумом в житейских страстях, в болезни не могу воззреть на Тебя, не могу согреться слезами любви к Тебе! Но, Владыка Господи Иисусе Христе, Сокровищница благ! Даруй мне покаяние полное и в поисках Тебя трудящееся с любовью сердце, даруй мне благодать Твою и обнови во мне черты Твоего образа. Я оставил Тебя — не оставь меня. Выйди искать меня, приведи на Своё пастбище и приобщи меня к овцам Твоего избранного стада, воспитай меня с ними от хлеба Божественных Твоих Таинств, по молитвам Пречистой Твоей Матери и всех святых Твоих. Аминь.



Влады́ко Христе́ Бо́же, И́же страстьми́ Свои́ми стра́сти моя́ исцели́вый и я́звами Свои́ми я́звы моя́ уврачева́вый, да́руй мне, мно́го Тебе́ прегреши́вшему, сле́зы умиле́ния; сраствори́ моему́ те́лу от обоня́ния Животворя́щего Те́ла Твоего́, и наслади́ ду́шу мою́ Твое́ю Честно́ю Кро́вию от го́рести, е́юже мя сопроти́вник напои́ возвы́си мой ум к Тебе́, до́лу пони́кший, и возведи́ от про́пасти поги́бели: я́ко не и́мам покая́ния, не и́мам умиле́ния, не и́мам слезы́ уте́шительныя, возводя́щия ча́да ко своему́ насле́дию. Омрачи́хся умо́м в жите́йских страсте́х, не могу́ воззре́ти к Тебе́ в боле́зни, не могу́ согре́тися слеза́ми, я́же к Тебе́ любве́. Но, Влады́ко Го́споди Иису́се Христе́, сокро́вище благи́х, да́руй мне покая́ние всеце́лое и се́рдце люботру́дное во взыска́ние Твое́, да́руй мне благода́ть Твою́ и обнови́ во мне зра́ки Твоего́ о́браза. Оста́вих Тя, не оста́ви мене́ изы́ди на взыска́ние мое́, возведи́ к па́жити Твое́й и сопричти́ мя овца́м избра́ннаго Твоего́ ста́да, воспита́й мя с ни́ми от зла́ка Боже́ственных Твои́х Та́инств, моли́твами Пречи́стыя Твоея́ Ма́тере и всех святы́х Твои́х. Ами́нь.

Автор русского перевода: Иеромонах Амвросий, в миру Тимрот Дмитрий Александрович. e-mail: wertograd@narod.ru www.wertograd.narod.ru
При любом использовании материалов сайта, ссылка на автора обязательна.
Сочетание двух текстов: Писклов Андрей Владимирович. e-mail: perevodmolitv@yandex.ru Адрес молитвослова в интернет http://perevodmolitv.narod.ru